close

Geweldig nieuws! De PvdA trekt zijn steun voor CETA in. Het kabinet heeft nu geen meerderheid in de Eerste Kamer. En afhankelijk van de ChristenUnie ook niet in de Tweede Kamer.

Mede dankzij al jullie berichten via deze website hebben we de PvdA zover gekregen. Er zijn tot nu toe bijna 25.000 berichten verstuurd waarvan bijna 10.000 naar de PvdA. Dankjewel! Maar nu hebben we voor een meerderheid in de Tweede Kamer alleen nog de ChristenUnie nodig.Stuur nu een bericht aan de ChristenUnie en roep hen op tegen CETA te stemmen

Dit betekent dat het kabinet naar Brussel zal moeten om het verdrag opnieuw open te breken, 11 jaar na het begin van de onderhandelingen.


Kritische blik

Maar we kijken ook kritisch naar de verbeteringen die de PvdA bepleit. Freek Bersch van Milieudefensie: “Terecht wil PvdA sterkere bescherming van arbeidsrechten, dierenwelzijn en milieu. Maar ze zijn onduidelijk over het aanpakken van de macht die CETA aan multinationals geeft om landen aan te klagen buiten de nationale rechter om. Zolang dat claimsysteem voor multinationals overeind blijft, zijn meer zwakke afspraken voor mens en milieu symboolpolitiek. “

Ook zegt de PvdA niks over het aanpakken van de landbouwafspraken in CETA. “De PvdA stelt niet voor om de oneerlijke concurrentie voor boeren aan te pakken. Een partij die voor duurzame landbouw en een eerlijk inkomen voor boeren is, moet ook de vrijhandel in voedsel aanpakken.”