close

Kolenbedrijf Uniper is boos op Nederland dat het in 2030 moet stoppen met het verbranden van vervuilende kolen in zijn centrale op de Maasvlakte. Zo boos dat ze een schadeclaim eisen. Niet voor de nationale rechter (want dat is kansloos), maar voor een internationaal claimtribunaal. En daar maken niet rechters, maar commerciële arbiters de dienst uit. Het gaat mogelijk om een eis van bijna een miljard euro.

Ja, je leest het goed, een miljard euro. Dit laat precies zien waarom we geen nieuwe verdragen moeten afsluiten die nog meer multinationals nog meer macht geeft. Niet met Canada, niet met Amerika, niet met anderen.

Nederland is een van de weinige landen die nog nooit is aangeklaagd. Maar daar komt nu dus verandering in. Ook wij worden het doelwit van een bizar systeem en de kans is groot dat er snel meer claims bijkomen. Want er zijn veel meer bedrijven die geld willen zien voor de winst die ze mislopen door ons klimaatbeleid.

---

We zijn er bijna!

We kunnen CETA stoppen. Alleen de PvdA en de ChristenUnie zijn nog onbeslist. Stuur ze nu een mail.

Roep de PvdA op om tegen CETA te stemmen

Roep de ChristenUnie op om tegen CETA te stemmen

---

Gewoon lekker door met kolen

Uniper beweert dat een verbod op het verbranden van steenkool 'de facto onteigening' is. En dat mag niet van allerlei internationale handelsverdragen. Dat Uniper al heel lang had moeten zien aankomen dat kolen zijn langste tijd gehad had, doet er volgens directeur Hans Schoenmakers niet toe, die de claim onlangs aankondigde in De Telegraaf. Volgens hem was het juist volstrekt logisch dat Uniper nog tot de tweede helft van deze eeuw door kon gaan met de meest klimaatvervuilende brandstof die er is.

Bom onder ons klimaatbeleid

Waarschijnlijk gaat Uniper het Energy Charter Treaty gebruiken voor deze claim. Dat is een verdrag speciaal voor de fossiele industrie en andere energiebedrijven, ondertekend door de meeste Europese en veel Aziatische landen. Dit verdrag is een bom onder ons klimaatbeleid en moet zo snel mogelijk opgezegd worden.

Tekenen CETA oliedom

Deze claim is een overduidelijke waarschuwing voor de Tweede Kamer die binnenkort over CETA moet stemmen. Want via CETA krijgen straks ook Canadese en veel Amerikaanse fossiele bedrijven het recht om ons aan te klagen buiten de nationale rechter om. Het is natuurlijk oliedom en eigenlijk ondenkbaar om zo'n verdrag anno 2019 te tekenen.

---

We zijn er bijna!

We kunnen CETA stoppen. Alleen de PvdA en de ChristenUnie zijn nog onbeslist. Stuur ze nu een mail.

Roep de PvdA op om tegen CETA te stemmen

Roep de ChristenUnie op om tegen CETA te stemmen