close

D66, de partij die van Rutte-III het groenste kabinet ooit wil maken, laat ons weten dat ze voor CETA zullen stemmen. Voor een verdrag dat bescherming biedt aan fossiele multinationals, dat de CO2-uitstoot van de EU en Canada verhoogt en dat als doekje voor het bloeden een paar boterzachte afspraken over duurzaamheid bevat. Roep D66 op tegen CETA te stemmen!

D66 stemt dus voor CETA. Dat is zeer teleurstellend. En ook niet te begrijpen, gezien de eigen criteria voor goede handelsverdragen waar CETA aan zou voldoen:


1. Partners leven het klimaatakkoord na

Voldoet CETA niet aan. Canada wint op grote schaal teerzandolie, de meest klimaatvervuilende brandstof die er is. En ze breiden die infrastructuur steeds verder uit. Is dat het naleven van het klimaatakkoord?


2. Standaarden worden niet verlaagd, ruimte om ze te verhogen

Voldoet CETA niet aan. Canada gaat rund- en varkensvlees voor ons produceren, onder slechtere omstandigheden. Je kunt stellen dat dat geen verlaging van *onze* standaarden is, maar dan sluit je je ogen voor het extra dierenleed en de milieuvervuiling in Canada. En onze standaarden verhogen wordt moeilijker, want dat maakt onze boeren nog minder concurrerend.

3. Goed voor MKB

Voldoet CETA niet aan. Investeren in de andere kant van de Atlantische Oceaan, meedoen met Canadese overheidsaanbestedingen of je 'recht' halen via het claimsysteem van CETA. Dat is voor de meeste MKB'ers niet weggelegd. Veel MKB'ers in Nederland moeten straks wel de concurrentie aan met Canadese multinationals. Is dat goed voor het MKB?


4. Mensen moeten de voordelen merken

Voldoet CETA niet aan. CETA zou Nederland (over een jaar of tien) tussen de 600 miljoen en 1,2 miljard euro opleveren. Als dat al uitkomt en als het een ook nog eerlijk verdeeld wordt, dan levert dat per Nederlander 1 a 2 kopjes koffie per maand extra op. Behalve als bedrijven claims tegen ons gaan indienen, dan zijn we die extra opbrengst zo kwijt en gaat CETA ons geld kosten.


5. Mag de rechtsstaat niet aantasten

Voldoet CETA niet aan. CETA bevat een eigen rechtssysteem, buiten onze nationale en Europese rechter om, waar alleen buitenlandse investeerders gebruik van kunnen maken. Dit systeem biedt investeerders veel meer rechten zonder enige verplichtingen. Als dat geen aantasting van de rechtsstaat is, wat dan wel?

D66 verkoopt CETA als progressieve keuze

Fractieleider Rob Jetten zei het vorige week tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer zo: "Ik kies een progressieve premier van Canada als mijn vriend om in internationaal verband betere afspraken te maken over handel en handelsverdragen te sluiten die een hogere standaard hebben als het gaat over bijvoorbeeld natuur en klimaat."

Maar hoe progressief is het om de macht van multinationals nog verder te vergroten? Of om afspraken over duurzaamheid af te raffelen met een paar vrijblijvende zinnen? Of te doen alsof het openen van grenzen voor Canadese kiloknallers een verhoging van standaarden is?

D66 stelt met deze keuze handel boven klimaat, geld boven natuur en multinationals boven mensen. Roep ze op tegen CETA en voor onze toekomst te stemmen.